Parchetul & încălzirea prin pardoseală


parchet incalzire

Alegerea parchetului
Când alegeți un parchet compatibil cu încălzirea prin pardoseală, este necesar să verificați:
1. Rezistența termică a parchetului și aspectele tehnice și economice;
2. Stabilitatea dimensională.
Valoarea rezistenței termice variază în funcție de esența lemnului și, mai ales, în funcție de grosimea parchetului. Ținând cont doar de grosimea mică a parchetului, fără a lua în calcul diferențele neglijabile legate de esența lemnului, este posibil să stabilim două categorii, pe baza acestei dimensiuni și a tipului de parchet:
a) parchet montat prin lipire pe șapă (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistența termică R= 0,06 – 0,09 m²K/W, echivalentul unei mochete de 4mm;
b) parchet flotant sau masiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistența termică R = 0.15 – 0.18 m²K/W, echivalentul unei mochete de 10mm.
Pe baza acestei clasificări și în funcție de rezistența termică, putem spune că este preferabil (din motive de economie de energie) să folosiți un parchet cu montaj prin lipire, decât unul flotant sau masiv. Pentru încălzirea prin pardoseală, acestea din urmă au performanțe inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mică și o mai bună conductibilitate termică.
Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacăn are cele mai bune calități în utilizarea pentru încălzirea prin pardoseală, deoarece, atât tehnologia lui de fabricare, cât și grosimea mică, asigură:

● o rezistență termică minimă, care se traduce printr-o economie de energie;

● o stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.

Acest al doilea aspect este foarte important. Într-adevăr, principalul efect al încălzirii pentru elementele din lemn masiv este cel de diminuare a umidității acestora, în consecință micșorarea dimensiunilor și crearea de rosturi mai mult sau mai puțin importante între lame. Parchetul dublu stratificat, grație suportului său multistrat din mesteacăn, oferă un maximum de stabilitate dimensională și reduce considerabil prezența și mărimea acestor rosturi.

Suportul

Pentru instalațiile de încălzire cu temperatură joasă (temperatura maximă a lichidului care circulă în interiorul instalației este de 40°- 45°C), țevile trebuie să fie înglobate întrun conglomerat capabil să le acopere complet și astfel să asigure cea mai bună transmisie a căldurii. În cele mai multe cazuri, aceste conglomerate sunt pe bază de ciment sau anhidrite.
Șapa de ciment
Ea poate fi realizată din ciment cu priză normală sau pe bază delianți hidraulici cu uscare rapidă. În executarea acestora, care se face de obicei în mod identic cu șapele tradiționale, suprafața trebuie tratată și pregătită cu mare atenție, astfel încât să se obțină un strat superior uniform și de rugozitate fină. O suprafață excesiv de netedă ar putea antrena o uscare lentă și o priză precară a adezivului de parchet, în timp ce o rugozitate excesivă ar putea provoca eventuale probleme de consistență și consum excesiv de adeziv.

Șapa anhidrică

După realizarea acesteia (care trebuie efectuată de către profesioniști) și înaintea montării parchetului, este necesară imperativ consolidarea superficială, efectuând în prima fază o șlefuire (cu monodiscul, pentru îndepărtarea stratului sfărâmicios de suprafață) și, imediat după aceasta, aplicarea unui primer consolidant, de natură chimică compatibilă cu adezivul utilizat pentru lipirea parchetului (urmați indicațiile fabricantului de adeziv). Pe acest tip de șapă este contraindicată utilizarea unui primer sau a unui adeziv pe bază de apă! De la primele faze ale proiectului, se va ține cont de faptul că țevile trebuie
acoperite cu o șapă de cel puțin 30 mm grosime, pentru a permite o bună propagare a căldurii și a evita concentrările de căldură care ar putea deteriora parchetul. Trebuie acordată o atenție deosebită posibilității de migrare către suprafață a eventualei umidități conținute în stratul/straturile de sub panoul radiant (de obicei constituite din materiale cu putere mare de retenție a apei). În scopul diminuării acestei influențe negative, se recomandă întotdeauna
montarea, sub panoul radiant, a unui strat dublu de polietilenă, cu rol de barieră de vapori. Înaintea întăririi complete a șapei, trebuie pregătite rosturile de
dilatare, secționând șapa în toate locurile unde acestea sunt necesare, și care de obicei sunt:
la pragurile pentru uși;

 • în centrul încăperilor de mari dimensiuni (urmați instrucțiunile fabricantului instalației și/sau constructorului
  șapei);
 • în continuarea (în secțiune)eventualelor rosturi tehnice prezente în structura clădirii.
 • Parchet dublustratificat

  Parchet dublustratificat

  Trebuie ținut cont că șapa suport, în general, și mai ales cea cu încălzire prin pardoseală, trebuie realizată astfel încât să permită, încă din timpul execuției, obținerea caracteristicilor ideale de planeitate, rugozitate, umiditate, consistență structurală și superficială. La montajul parchetului, precum și a altor materiale de pardoseală pe acest tip de suport, este preferabil să se evite aplicarea de primeri pentru a corecta eventualele probleme de consistență, sau produse de nivelare pentru a restabili planeitatea suprafeței.

  Ciclul de uscare artificială al șapei

  După cel puțin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant pentru lianți cu uscare rapidă și pentru anhidrite), ciclul de uscare rapidă a șapei va putea fi efectuat prin punerea în funcțiune a instalației de încălzire și urmând fazele descrise mai jos, astfel încât să se atingă procentul de umiditate reziduală cerut și să se elibereze tensiunile de retragere ale șapei, stabilizând-o astfel definitiv:

  1. După deconectarea tuturor sondelor termostatice ambientale, care ar face ca instalația de încălzire să funcționeze numai condiționată de temperatura aerului, porniți instalația crescând temperatura apei cu
  2 – 4°C pe zi, până când ajunge la o temperatură maximă de 40 – 45°C. Inițial, centrala trebuie pusă în funcțiune la o temperatură de pornire apropiată de cea ambientală;
  2. Menținerea instalației la temperatura maximă pentru 1 sau 2 săptămâni;
  3. Oprirea instalației coborând temperatura cu circa 5°C pe zi;
  4. Lăsarea instalației oprite pentru
  5 – 10 zile;
  5. Repornirea centralei, crescând progresiv temperatura;
  6. Lăsarea în funcțiune câteva zile;
  7. Coborârea progresivă a temperaturii și oprirea centralei, așteptând ca instalația să se răcească.
  La sfârșitul acestui ciclu, va fi necesară verificarea umidității reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Șapa este uscată atunci când umiditatea conținută va fi inferioară valorii de 1,7% CM pentru o șapă de ciment și 0,2% CM pentru una anhidrică.
  Înainte de realizarea șapei este indispensabilă localizarea și înregistrarea locurilor unde se află canalizările, pentru a putea efectua prelevările, fără a deteriora instalația

  Montajul

  Pentru montarea parchetului dublu stratificat, trebuie utilizat un adeziv fără apă (epoxi-poliuretanic bicomponent sau poliuretanic, monocomponent sau bicomponent, etalându-l direct pe suport) și capabil să-și mențină în timp caracteristicile adecvate de elasticitate.
  Pe timpul montajului, se recomandă reconstituirea, în parchet, a rosturilor de dilatare existente în șapa suport. În absența acestora, se recomandă realizarea cel puțin a rosturilor de dilatare ale parchetului la coincidența spațiilor vecine (sub uși).

  Întreținerea
  De obicei, parchetul dublu stratificat are performanțe excepționale de stabilitate dimensională, chiar și în condiții ostile. Lemnul, prin natura sa, este supus la variații dimensionale care depind de umiditatea și temperatura ambientală. Pentru ca acest comportament natural să nu genereze efecte nedorite asupra pardoselii, climatul ambiental trebuie menținut întotdeauna între limitele recomandate:

 • Temperatura aerului trebuie să fie cuprinsă între 15 și 30°C, iar umiditatea relativă a aerului (mai ales) trebuie menținută între 45% și 65%, acest interval de valori corespunzând, între altele, condițiilor propice unei sănătăți și igiene normale pentru om.
 • Pentru a garanta stabilitatea parchetului și mai ales exigențele fiziologice umane, temperatura la suprafața parchetului nu trebuie să depășească niciodată 26 – 27°C (de menționat că instalațiile moderne, cu funcționare la joasă temperatură, asigură un confort ambiental notabil la o temperatură la nivelul pardoselii de circa 24 – 25°C).
 • Pentru a evita concentrările de căldură și, în consecință, apariția rosturilor sau ondularea parchetului, în plus la un randament termic scăzut, se recomandă să nu se acopere pardoselile din lemn cu covoare groase sau cu alte materiale care au o rezistență termică ridicată.
 • Trebuie ținut cont de faptul că parchetul dublu stratificat prefinit, supus unei perioade de încălzire particulare și intense, poate prezenta ușoare contractări și mici rosturi între lame, care însă dispar odată cu oprirea instalației de încălzire. Dacă aceste fenomene apar, caracteristicile constructive particulare permit menținerea în condiții optime a aspectului suprafeței, deoarece acest tip de parchet, deși prezintă un aspect monolitic, în realitate este compus din mai multe lame, care fiecare formează un modul aparte, cu posibilitatea îndepărtării unora dintre ele fără a produce rupturi superficiale și, când perioada de încălzire încetează, cu posibilitatea apropierii fără a prezenta semne perene. Pentru instalațiile care au și funcție de răcire trebuie prevăzute din construcție toate sistemele anti-vapori și anti-condens necesare, pentru a se evita în mod categoric formarea condensului la orice nivel al compoziției planșeului. Lipsa acestor sisteme poate face ca parchetul să absoarbă umiditate și, în consecință, să sufere deformări dimensionale.

  Anunțuri

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s