Parchet sau gresie pentru incalzirea in pardoseala?


incalzire-in-pardoseala

CU CE ACOPERIM INCALZIREA IN PARDOSEALA? Ce finisaj folosim la incalzirea in pardoseala…Parchet (ce grosime, ce tip, in cate straturi sa fie daca e stratificat), Gresie, Marmura, Granit sau Compozit?
Pana la urma este alegerea noastra cu ce acoperim incalzirea in pardoseala, doar ca este foarte important sa informam proiectantul despre alegerea pe care o facem. Odata ce am stabilit ca alegem un anumit tip de parchet bine ar fi sa nu il schimbam pentru ca acesta poate influenta foarte tare calculele initiale, consumul de energie precum si puterea termica a acesteia.
Dimensionarea sistemului de incalzire in pardoseala are la baza necesarul termic al casei. El poate fi influentat de tipul izolatiei exterioare, grosimea ei, tipul ferestrelor, al usilor si a multor alte elemente de constructie .
Odata stabilit necesarul termic al casei, putem stabili si configuratia sistemului de incalzire in pardoseala tinand cont, in mod obligatoriu, de tipul finisajului la incalzirea in pardoseala. Ca sa va faceti o idee, diferenta de transfer termic intre gresie, marmura sau granit este de 4 ori mai mare decat transferul termic la un parchet laminat de 10mm…in traducere libera: doua camere identice cu aceeasi instalatie de incalzire in pardoseala dar cu finisaje diferite (gresie si parchet laminat) vor avea diferente de pana la 4,5 grade celsius.
Am auzit de multe ori ca incalzirea in pardoseala nu merge cu parchetul…cea mai mare minciuna, dar este de datoria noastra sa informam beneficiarul despre toate aceste diferente, fiind doar alegerea lui asupra finisajului pe care il va realiza.
Personal si eu as alege tot parchetul dublustratificat sau triplu stratificat, dar aici va trebui sa tinem cont de cateva aspecte. Parchet este si cel de 15mm si cel de 10mm, doar ca cel de 15mm are o rezistenta termica de pana la 2,5ori mai mare decat cel 10mm, lucru care ar putea duce la o crestere a facturii de energie cu pana la 40% fata de o incalzire in pardoseala acoperita cu un parchet de 10mm.

In concluzie ideal ar fi sa alegem un parchet mai subtire cu o rezistenta termica cat mai mica, beneficind de o reducere semnificativa a costurilor cu incalzirea.
Un sistem de incalzire in pardoseala acoperit cu Gresie, Marmura sau Granit poate avea o putere de incalzire de pana la 110W/mp, in timp ce la parchetul de 10mm avem doar 85W/mp. Aceasta putere scade semnificativ pana la 60W/mp in cazul parchetului de 15mm, toate acesta fiind in conformitate cu normele de lucru ale incalzirii in pardoseala de max. 29Grade la nivelul pardoselii in camerele de locuit, 33 grade in bai, etc
In alegerea tipului de parchet trebuie sa tinem cont de specificatiile producatorului care, in multe din cazuri, nu permite o temeperatura mai mare de 29-30grade aplicate in regim de incalzire.

Foarte des intalnim situatii in care proiectantii si beneficiarii doresc sa realizeze si racirea casei cu sistemul de incalzire in pardoseala, casele ajungand la un nivel de izolare atat de bun incat este suficient sa scadem temeperatura in casa cu 4 grade ca sa ajungem la un confort optim de temeperatura pe timp de vara.
Toate acestea pot fi puse in opera cu ajutorul unei pompe de caldura geotermale si cu un finisaj al pardoselii cu o rezistenta termica cat mai scazuta….adica un finisaj prin care sa treaca foarte usor caldura sau racoarea pe timp de vara.
In materialele urmatoare vom mai trata aceasta problema dar pana atunci va sfatuiesc sa puneti materiale bune conducatoare de caldura care va ajuta sa faceti o economie si mai mare de energie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s